15-02-2000

Vegetarische tapas



Iets drinken met een tapa is in Spanje een ervaring, die je niet wilt missen. De meeste bars en restaurants hebben met een beetje geluk maar één of twee vegetarische tapas op het menu staan (tenzij je wel vis eet). Je kunt dit natuurlijk op de Spaanse manier aperitiefjes nemen, d.w.z. een biertje per bar en zo te tapa af te wisselen. Vraag echter altijd of er vlees in zit (of vis). 

Wil je zelf iets bestellen, let dan op de volgende namen:

(Vlees noch vis)
  • Tortilla de patata: aardappel omelet, dikwijls met ui
  • Tortilla de pimientos: aardappel omelet met paprika
  • Tabla de quesos: een assortiment van kazen
  • Croquetas de patata: aardappelkroket
  • Croquetas de queso: kaaskroket 
  • Patatas bravas: gebakken aardappelen met pikante tomatensaus
  • Patatas al alioli: gebakken aardappelen met knoflooksaus
  • Berenjenas fritas (con salmorejo): gefrituurde aubergines (met een soort tomatenpuree
  • Berenjenas con miel: gebakken aubergine besprenkeld met honing
  • Buñuelos de queso: gefrituurde kaas in een beslag
  • Champiñones al ajillo: champgnons gebakken in knoflook
  • Empanadas de queso: een soort gebakje met kaas
  • Huevos fritos con patatas: spiegeleieren met patat friet
  • Aros de cebolla rebozados: in besslag gefrituurde ui
  • Aceitunas: olijven
  • Montadito: diverse belegde mini stokbroodjes met kaas (queso), omelet (tortilla) en/of sommige verse groentes
  • Tosta: een snee (geroosterd) brood met kaas, omelet en/of sommige groentes (zie boven)
  • Pulga: klein belegd broodje (zie boven)
  • Gazpacho: koude tomatensoep
  • Pisto manchego: courgette, tomaat, paprika en uienstoofpot
  • Escalivada: gegrilde aubergine, ui en paprikaaceitunas = olijven
  • Alcachofas al ajillo: gesauteerde artisjokken met look
  • Setas: paddestoelen (je hebt o.a. 'setas de cardo', 'nísicalos' of 'rovellones', 'boletus'...)
  • Pimientos asados: geroosterde paprikas
  • Pan con tomate (pan tumaca): brood ingewreven met rijpe tomaat, olijfolie, zout en look
  • Zarangollo: courgette en uienstoofpot
(Alleen vis)
  • Boquerones en aceite: ansjovissen gemarineerd in azijn en geserveerd met olijfolie en knoflook
  • Calamaresa a la romana: gefrituurde inktvis (clamar)
  • Chipirones en su tinta: gestoofde inktvisjes in hun eigen inkt
  • Pulpo a la gallega: gekookte octopus met olijolie en grof zout, soms met gekookte aardappelen
  • Croquetas de bacalao: kabeljauwkroketten
  • Croquetas de marisco: zeevruchtkroketten
  • Croquetas de gambas: gambakroketten
  • Tortitas de camarones: garnalenkoekjes
  • Paella valenciana: paella met vis- en zeevruchten
  • Fideuá: macaronipot met vis en zeevruchten
  • Zarzuela: visschotel